Entelektüel yayıncılıkta yeni bir açılım.

Araştırma ve Bağlantılı Bilgi

II. Dünya Savaşı’ndan İtibaren Amerikan Araştırma Üniversiteleri

19. ve 20. yüzyılda üniversitenin tarihini ve misyonunu en fazla etkileyen gelişme araştırma faaliyetlerinin üniversite bünyesine dahil edilmesi ve örgütlenmesi oldu. Alman araştırma üniversitelerinin ayak izleri takip edilerek araştırma faaliyetinin endüstriyel ölçekte üniversite yaşamının bir parçası haline getirilmesi II. Dünya Savaşı sonrasında Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşti. Araştırma üniversitesi sıfatı günümüzde gelişigüzel kullanılsa da, bir üniversitenin araştırma üniversitesi tanımı içinde ele alınması ancak bazı ayrıcalıklı vasıfların bir kurumda cisimleşmesi ve araştırmaları destekleyen karmaşık bir organizasyonel yapı ve işbirliğinin mevcudiyetiyle mümkündür. ABD’de savaş sonrası ortamda şekillenen araştırma ekosistemi ise devasa ölçekte bir araştırma ekonomisinin ve bunu destekleyen çeşitli özelliklerde kurumların doğuşu ile yaşandı ve neticede araştırma üniversitelerinin tarihini ve yörüngesini değiştirdi.

ABD’de yükseköğretim tarihi ve incelemeleri sahasının önde gelen uzmanlarından Roger L. Geiger’ın kapsamlı ve muazzam ayrıntıdaki bu eseri, araştırma üniversitelerinin gelişimi üzerine yazılan başyapıtlardan. Geiger eserinde araştırma üniversitesi sisteminin gelişim hatlarını, büyük araştırma desteği sağlayan kuruluşların ortaya çıkması ve bunların geliştirdiği politikalarla birlikte inceliyor. Devlet ve vakıf üniversitelerinde araştırma ekonomisindeki farklılıkların yanı sıra, sekiz büyük araştırma üniversitesindeki değişimler de ustalıkla ve derinlemesine bilgiyle desteklenen vaka analizleri ile ele alınıyor. Dünyanın farklı coğrafyalarında araştırma politikalarının oluşturulmasına da ilham veren gelişmelerin kaynakları ve kurumsal çerçeveleri Geiger’ın bu incelikli çalışmasından ayrıntılarıyla izlenebiliyor.

Bu kitabı satın al (Babil) Bu kitabı satın al (Kitapyurdu) Bu kitabı satın al (Idefix) Bu kitabı satın al (Pandora) Bu kitabı satın al (Hepsiburada) Bu kitabı satın al (Trendyol)

Diğer Kitapları (Erhan Baltacı)

Kitap Hakkında Yorum Yazın