Entelektüel yayıncılıkta yeni bir açılım.

Kıbrıs Seferi (1570-1571)

Diplomasi, Savaş ve Yönetim

Osmanlı İmparatorluğu’nun Akdeniz’deki varlığı, 16. yüzyılda batıya doğru genişleyerek “Osmanlı Akdenizi”nin oluşmasını sağladı. Bütün Akdeniz’de gücünü pekiştiren Osmanlı’nın stratejik ve ticari öneme sahip Kıbrıs’ı henüz topraklarına katmamış olması ticaret yollarının ve seyrüseferin güvenliğini tehdit ediyordu. Doğu Akdeniz coğrafyasını daha güvenli hale getirmeyi hedefleyen Kıbrıs seferi, Osmanlıların Akdeniz’de süregelen yayılma politikalarının yeni bir halkasını teşkil etmektedir.

Kıbrıs seferi, sonuçları itibarıyla, Osmanlı tarihinde yenilgi ile sonuçlanan ilk büyük deniz savaşının –İnebahtı’nın– da yaşanmasına sebep oldu. Bu bağlamda İnebahtı Deniz Savaşı’nın (7 Ekim 1571) Osmanlıların Akdeniz politikalarını nasıl şekillendirdiğini, donanma stratejilerini ve teknolojisini nasıl etkilediğini değerlendirebilmek için Kıbrıs seferini doğru anlamak son derece önemlidir.  

Prof. İdris Bostan, Kıbrıs Seferi (1570-1571) adlı bu eserinde Kıbrıs seferinin sebepleri, sefer öncesinde ve esnasında bölgede yaşanan gelişmeler, ordu ve donanmaların hazırlanması, fetih sonrası adada Osmanlı idari ve askeri yapısının teşkili, seferde yararlık gösterenlere verilen terakkiler gibi konuları etraflıca inceliyor. Başta Kıbrıs seferi ruûs kayıtları olmak üzere konu hakkında zengin bilgiler içeren Osmanlı arşiv belgelerini ve olayların bizzat şahitlerinin yazdığı eserleri esas alan yazar, Osmanlı ve Venedik kaynaklarında yer alan bilgilerin birbirini tamamlayıcı mahiyette olduğunu da ortaya koyuyor. Haritalar, minyatürler ve Kıbrıs sefer güzergâhı haritası ile zenginleştirilen bu kitap, bir başucu eseri niteliğinde.    

Diğer Kitapları (İdris Bostan)

Kitap Hakkında Yorum Yazın