Entelektüel yayıncılıkta yeni bir açılım.

Üniversiteyi Yeniden Kurmak

20. Yüzyılda Akademide Dünya Çapında Değişimler

Yüzyıl önce üniversite çok az sayıda insanın erişebildiği bir kurumdu. Bugün ise, üniversite çağına gelmiş nüfusun yarıdan fazlasını barındıran bir dünya. Yine yüzyıl önce üniversitelerde diploma programı sunan birim sayısı ve türleriyle bugünküler arasında sayı, çeşitlilik ve içerik bakımından büyük farklılıklar söz konusu. Peki bu dönüşümün boyutları nedir? Bu soruya cevap arayan Frank ve Gabler, 20. yüzyıl boyunca tüm dünyaya yayılan üniversite kurumunun geçirdiği yapısal dönüşümü küresel ölçekte analiz ediyor. Yazarlar, yaşanan değişimin kaynaklarını ve bu değişimin akademinin nüvesini nasıl dönüştürdüğünü kapsamlı biçimde sorguluyor.

Kitap, dünyanın tüm coğrafyalarından üniversiteler, fakülteler, öğretim üyesi sayıları ve ders kataloglarının bir arada incelendiği bir veri seti ile değişimlerin niteliği ve yönü hakkında analizler içeriyor. Doğa Bilimleri, Beşeri Bilimler ve Sosyal Bilimler alanlarında temel ve uygulamalı disiplinlerin yüzyıllık öyküsüne bütüncül bir bakış sağlıyor. Tarih bölümlerini ayrı bir incelemeye tabi tutan eser, aynı zamanda yazarlarının deyişiyle akademinin “küresel-kurumsal çerçevesi”nin bir “harita”sını çıkarma iddiasında. Eleştirel okumaları teşvik eden tezleriyle yeni araştırmalar için çok sayıda yeni soruyu da gündeme getiriyor. Yayınlandığı günden itibaren destekçi ve eleştirel çok sayıda yazıya konu olan Üniversiteyi Yeniden Kurmak kitabı sunduğu ampirik malzemenin zenginliği ve kapsayıcılığı ile önemli bir eser niteliğinde.

Bu kitabı satın al (Babil) Bu kitabı satın al (Kitapyurdu) Bu kitabı satın al (Idefix) Bu kitabı satın al (Pandora) Bu kitabı satın al (Hepsiburada) Bu kitabı satın al (Trendyol)

Diğer Kitapları (Emrah Saraçoglu)

Kitap Hakkında Yorum Yazın